בייג’ינג | Beijing

בייג’ינג – 北京

בייג’ינג, בירת סין, היא עיר מרתקת לביקור, מלאה באטרקציות נהדרות לתיירים המשלבות ישן וחדש, מסורתי ומודרני כאחד

מידע כללי על בייג'ינג

בייג’ינג (הקרויה גם בייג’ין, או פקין –  Beijing – 北京) נקראה במהלך השנים בשמות נוספים כמו דאדו (הבירה האדירה) וחאנבאליק (עירו של החאן). המחוז הקרוי על שם העיר בייג’ינג הינו מחוז אוטונומי מהחשובים ביותר של סין. הוא נמצא בחלק הצפוני של המדינה הסינית וגובל מכל עבריו בפרובינציה הצפונית של חביי. בירתו של מחוז בייג’ינג, עיר הבירה בייג’ינג, מהווה שילוב של ישן וחדש, הרבה מאוד היסטוריה שמספרת את סיפורה של סין בשילוב עם השפעות מודרניות חזקות, במיוחד בערים המרכזיות של המחוז.




העיר בייג’ינג עצמה היא כאמור עיר הבירה של סין והיא המוקד ההיסטורי והחשוב ביותר של סין היום – בעיר זו ניתן לראות את סין הקיסרית, את סין הקומוניסטית ואת הסמטאות והרחובות שעצבו את דמותה של סין בימינו. מצד שני מדובר בעיר שוקקת, מודרנית, עם מסעדות מצוינות, קניוני ענק ומבנים חדישים.

השפה המדוברת באזור זה היא הניב הסיני שנקרא בייג’ינגחואה. שטח העיר בייג’ינג עצום – כמעט 3/4 משטחה של ישראל. בייג’ינג מחולקת לשני חלקים לא שווים בגודלם: העיר הפנימית, שכוללת את העיר העתיקה, והעיר החיצונית, שכוללת כיום גם את כל הכפרים והערים שסופחו לבייג’ינג. מרכז העיר הוא כיכר טיאננמן שממול לעיר האסורה. מסביב לכיכר, במעגלים גדלים והולכים, מוקפת העיר בכבישי טבעת.

תוכלו להתחיל את הביקור בבייג’ינג באתרים היסטוריים מלפני אלפי שנים כמו העיר האסורה, ואתרים היסטורים מהמאה הקודמת כמו כיכר טיאננמן. כאן תוכלו לנסוע באוטוסטרדות ולהשתאות מגורדי השחקים וגם לסייר בין החוטונגים – אותן סמטאות צרות בהן עדיין מתגוררים תושבים סינים בדיוק כמו שעשו זאת לאורך ההיסטוריה.

בבייג’ינג תוכלו גם לבקר מחד בשווקים הומים וססגוניים, לרכוש את מיטב הזיופים ולאכול אוכל סיני מסורתי הכולל בין היתר שיפודי חרקים, וגם מאידך לערוך קניות של מיטב המותגים ולאכול באחת מרשתות המזון המהיר כמו מקדונלדס, KFC ועוד.

כל הכובשים של העיר השפיעו על צורתה, אופייה ומבניה. בייג’ינג הפכה להיות המוקד של סין רק באזור המאה ה-13, בעת הכיבוש המונגולי. היא עברה שדרוג משמעותי במאה ה15 כאשר הקיסר יונגלה בנה את מקדש השמיים ואת העיר האסורה. ולאחר מיכן היא עברה החלפות ידיים רבות עד לשחרור מהשלטון היפני על העיר בסוף מלחמת העולם השנייה ולהשתלטות על העיר של צבא השחרור הלאומי במהלך מלחמת האזרחים.

השליטה הקומוניסטית (בעיקר בשנותיה הראשונות) הרסה חלקים הסטוריים רבים בעיר. מבני שלטון עתיקים נהרסו, חלקים רבים מהחומה הסינית נפרצו ועוד. בזמן זה בייג’ינג שינתה את צורתה לחלוטין. הרחובות והכיכרות הורחבו,מבני דת ושלטון שינו אופיים, והחל שימוש בבנייה קומונסיטית פונקציונאלית וגדולה ופחות אומנותית והיסטורית.

אירוע היסטורי אחר שהביא לשינוי בצורתה של העיר הוא האולימפיאדה אשר נערכה בבייג’ינג באוגוסט 2008. האולימפיאדה הביאה תנופת פיתוח גדולה לעיר. ועם זאת צריך לומר שלהוציא תקופות היסטורייות ייחודיות לאורך השנים, השלטונות הסינים הקפידו לשמר חלקים מהמורשת הסינית, בעיקר במרכז העיר, דבר שמתבטא בשימור מבנים ופארקים, באיסור בנייה לגובה בסמוך לאתרים רבים ועוד.

אקלים וטמפרטורות: הטמפרטורות במחוז בייג’ינג קיצוניות מאוד. הן נעות מפחות ממינוס 20 מעלות בחורף המושלג ו- 40 מעלות+ בקיץ. בתקופת האביב (מרץ אפריל) אזור בייג’ינג סובל מסופות אבק וחול – רצוי לבוא מוכנים. בין סוף הקיץ לחורף מחוז זה סובל מסופות גשמים בחלק לא מבוטל מהימים.

כדאי לדעת!
חוטונג: משמעותה המילולית של המילה חוטונג הוא סמטה והכינוי מתייחס לשכונות סיניות מסורתיות המשמרות את הרוח התכנונית של הפנאג שווי ונמצאות בתוך סמטאות צרות שהבתים בהן בנויים סביב חצרות פנימיות. העיר בייג’ינג הייתה מלאה בסמטאות כגון אילו – אך תהליכי המודרניזציה שהעיר עברה הביאה להרס של רבות מהן.
(לקריאה נוספת)

למידע נוסף על ההיסטוריה של בייג’ינג.
למידע נוסף על קניות בבייג’ינג.

הידעת?
למעט תקופות קצרות, בייג’ינג שימשה ומשמשת עד היום כבירת האימפריה הסינית למעלה משבע-מאות שנה.

מקדש השמים (צילום מקורי)מקדש השמים (צילום מקורי)

מה רואים ואתרים מרכזיים בבייג'ינג

כאמור העיר בייג’ינג מתחלקת לשני חלקים עיקריים – העיר המרכזית והעיר החיצונית. מרבית האתרים המרכזיים של בייג’ינג מתרכזים בעיר המרכזית (מלבד החומה הסינית וקברי המינג). העיר המרכזית מחולקת לשני חלקים מרכזים – דונגצ’אנג (ממזרח לכיכר טיאנמן) ושיצאנג (ממערב לכיכר טיאנמן).

אזור דונגצ’אנג (东城区 – Dongcheng) – ממזרח לכיכר טיאננמן

אזור זה הוא האזור הצפון מזרחי של מרכז בייג’ינג. הוא כולל בתוכו כמה מהאתרים וציוני הדרך החשובים של העיר, בראשם כמובן כיכר טיאננמן, והעיר האסורה. אזור זה הוא גם אזור חשוב מבחינת נגישות ולינה – התחנה המרכזית של בייג’ינג נמצאת בו ומרוכזים בו כמה מהמלונות החשובים של העיר (ראו עוד תחת מלונות בבייג’ינג):

כיכר טיאננמן – Tian’anmen Square

כיכר טיאננמן, מהווה נקודה מרכזית בבייג’ין ואף מסמלת את ליבה של בירת סין, מאז ה-1 באוקטובר 1949, אז הכריז בה מאו טסה טונג על הקמת הרפובליקה הסינית. הכיכר נבנתה בזמן שושלת מינג, עם בניית העיר האסורה…
לקריאה נוספת על כיכר טיאננמן – Tian’anmen Square »

העיר האסורה – Zi jin chang

העיר האסורה (דזה דזין צ’נג) היא למעשה הארמון הקייסרי שנמצא בכיכר טיאננמן. הארמון זכה לשם זה לאחר שבמשך כ-500 שנה נאסר על בני העם, שאינם חלק ממשפחת הקיסרות, להיכנס אליו. במשך תקופה זו, התגוררו…
לקריאה נוספת על העיר האסורה – Zi jin chang »

פארק מקדש השמיים – Temple of Heaven

אחד הסמלים הגדולים ביותר של בייג’ין בפרט ושל סין בכלל. מדובר בפארק המשתרע על פני שטח עצום של 2,670 דונם, אשר במרכזו נמצא אחד המקדשים המרתקים שבעיר, שהוכרז כאתר מורשת עולמית מטעם אונסק”ו…
לקריאה נוספת על פארק מקדש השמיים – Temple of Heaven »

מקדש הלאמה – Lama Temple

מקדש הלאמה (Lama Temple, הגייה yōng hé gōng) הוא מתחם מקדשים בודהיסטים למאיסטים (טיבטים-מונגולים), מהגדולים, הססגוניים החשובים והעתיקים ביותר שהשתמרו בעיר בייג’ין – בירת סין. הוא נמצא בסמוך למקדש…
לקריאה נוספת על מקדש הלאמה – Lama Temple »

מקדש קונפוציוס – Confucius Temple

המקדש השני בגודלו וחשיבותו לזכר קונפוציוס (הראשון נמצא במקום הולדתו), הנמצא בבייג’ינג. המקום חשוב מבחינה היסטורית גם בגלל החשיבות של קונפוציוס בתרבות והמחשבה הסינית וגם בגלל שהווה אתר בו חוו מתנגדי…
לקריאה נוספת על מקדש קונפוציוס – Confucius Temple »

פארק דונגדן – Dongdan Park

דונגדן פארק (Dongdan Park) נמצא במרכז בייג’ינג סמוך לרחוב הקניות Wanfujing , והוא הפארק הקטן ביותר בעיר. הוא אומנם לא אחת מהאטקרציות החשובות ביותר בביג’ינג, אך הוא האופציה הטובה ביותר שקיימת במרכז…
לקריאה נוספת על פארק דונגדן – Dongdan Park »

פארק ג’ונגשאן – Zhongshan Park

פארק ג’ונגשאן (Zhongshan Park) הוא פארק בבייג’ינג – אחת מהריאות הירוקות של העיר, ונמצא מזרחית לעיר האסורה ומערבית לכיכר טיאננמן. הפארק הוא דוגמא לפירוש אפשרי לגן סיני קלאסי, ובו נופים ירוקים טבעיים…
לקריאה נוספת על פארק ג’ונגשאן – Zhongshan Park »

מדרחוב וואנג פו ג’ין – Wangfujing Street

רחוב קניות פופולרי הן לתיירים והן למקומיים הנמצא באיזור דונגצ’אנג שבעיר הבירה בייג’ינג, סין. זהו אחד מהרחובות המפורסמים בעיר לאוכל מקומי, בו ניתן למצוא מאכלים אקזוטיים ויחודיים, וכשיורד הערב מתקיים…
לקריאה נוספת על מדרחוב וואנג פו ג’ין – Wangfujing Street »

אתרים נוספים באזור זה:

  • אולם התכנון הסיני – המקום בו ניתן לראות את התכנון לפיתוח העתידי של העיר. לפרטים נוספים.
  • המרכז לאומניות הבמה של בייג’ינג (国家大剧院) – אחד המבנים שמייצגים את הבניה המודרנית שעוברת העיר והפניה אל המערב. קשה לפספס את מבנה ענק וקצת שונה זה (לפרטים נוספים).
  • היכל הזיכרון ליו”ר מאו (毛主席纪念堂) – האתר המוקדש למנהיג של המפלגה הקומניסטית שהוא אולי מהאנשים המשפיעים לטובה ולרעה על דמותה של סין בימינו (קרא עוד בדף כיכר טיאננמן).
  • אזור השגרירויות – אזור הנמצא באזור הרחוב המרכזי Chongwenmen W St ממש סמוך למוזיאון המשטרה של בייגי’נג. באזור זה אפשר להרגיש את ההשפעה המערבית על העיר כפי שהייתה במאה ה19, והמעבר משליטה אימפריאלית מערבית בבייג’ינג וסין ולעצמאות סינית. אזור זה מאופיין בתרבות מערבית והשפעה נוצרית מובהקת.
  • פארק ארמון תרבות הפועלים (太社稷) – מבנה ופארק שלמרות שמם הלא כל כך אטרקטיבי מספרים את סיפור המעבר בשנות ה90′ של המאה העשרים של אתרים היסטוריים בבייגי’נג מאתרים בעלי אופי הקיסרי (האתר היה אחד המקדשים הקיסריים החשובים של העיר) לאתרים קומוניסטיים.
  • היכל הגדול של העם (人民大会堂) – המקום בו נפגשים נציגי קונגרס העם של סין – דוגמא לבניה הקומוניסיטית של בייגי’נג (כתובת Renda Huitang W Rd, Xicheng, Beijing).
  • מוזיאון המשטרה של בייג’ינג (东交民巷) מוזיאון המוקדש למשטרה של העיר (לפרטים).
  • המוזיאון הלאומי הסיני (中国国家博物馆) – מוזיאון שנפתח מחדש אחרי שעבר שיפוץ והרחבה בשנים האחרונות. הוא מתאר את השתלשלות הלאום הסיני (לפרטים).
  • פארק מקדש האדמה (地坛公园).
  • אזור מתחם נאנלאוג’ו שאינג (地坛公园), מגדל התוף (鼓楼) ומגדל הפעמון (钟楼) – מתחם זה נחשב לאחד האזורים המתויירים ביותר באזור זה של בייג’ינג. איזור זה מתאר היטב את המעבר למרחב ממוסחר ומתוייר. למרות זאת בגלל יופיו והנקודות ההיסטוריות החשובות שבו (בדגש על מגדל התוף ומגדל הפעמון שהם שרידים לתקופתה של סין הקיסרית)הוא נחשב לנקודת עניין חשובה לתייר המבקר בעיר.

כיכר טיאננמן (צילום מקורי)כיכר טיאננמן (צילום מקורי

אזור שיצ’אנג (西城区 – Xicheng) – ממערב לכיכר טיאננמן

אזור זה העוטף את העיר האסורה ממערב, הוא אזור חובה למבקרים בעיר וכולל את כמה מאתריה ההסטורים והיפים ביותר:

פארק בייחאי – Beihai Park

גן קיסרי, אחד הפארקים הפופולריים בבייג’ינג והוא בין הגנים הגדולים ביותר בסין. הוא בנוי בצורה המדמה נוף מאיזורים שונים בסין, וכולל: אגם עצום, ביתנים סיניים, גנים קטנים יותר ותעלות. תצורות הגנים…
לקריאה נוספת על פארק בייחאי – Beihai Park »

גבעת הפחם, פארק ג’ינגשאן – Jingshan Park

גבעת הפחם, שנמצאת במרכז פארק ג’נשיאן, הינה גבעה מלאכותית (אחת מהגדולות בעולם) שנבנתה מהאדמה שנחפרה לצורך בניית חפיר מסביב לעיר האסורה. מהגבעה ניתן לערוך תצפית מדהימה על העיר בייג’ינג…
לקריאה נוספת על גבעת הפחם, פארק ג’ינגשאן – Jingshan Park »

גן החיות של בייג’ינג – Beijing Zoo

מבין גני החיות העתיקים ביותר ובעל אוסף החיות הגדול ביותר בסין. הוא מוכר בזכות חיות נדירות הנמצאות בו, אך גם בגלל המוזנחות הרבה שלו, וזהו המקום בו תוכלו לראות פנדות באיזור בייג’ינג (אם אינכם מבקרים…
לקריאה נוספת על גן החיות של בייג’ינג – Beijing Zoo »

מקדש מיאויינג (妙应寺)

מקדש בודיהסטי עתיק המוכר בגלל הדוג’בה (כינוי לגג בעל הצורה הייחודית) הלבנה שלו.

פנדה בגן החיות של בייג'ינג (צילום מקורי)פנדה בגן החיות של בייג’ינג (צילום מקורי)

מגדל הטלוויזיה  (צילום: edward stojakovic)מגדל הטלוויזיה (צילום: edward stojakovic, רישיון)

אתרים מרכזיים בבייג’ינג מחוץ למרכז העיר:

למרות שמרכז העיר הוא כמובן האזור השוקק של בייג’ינג’ אתריה החשובים ביותר אינם נמצאים במרכזה אלא בחלקים הפריפריאליים שלה.

החומה הסינית- Great Wall of China

החומה הסינית, הינה אחד הסמלים המפורסמים של בייג’ינג וכמובן של סין ואחד מפלאי הארכיטקטורה המרהיבים בעולם. החומה מכונה לעתים “בית הקברות הארוך ביותר בעולם” וזאת כיוון שחלק גדול מבוני החומה נהרגו ע”י…
לקריאה נוספת על החומה הסינית- Great Wall of China »

ארמון הקיץ – Yi he yuan

ארמון הקיץ הוא מאגד של ארמונות, גנים ואגמים, ששימש כאתר הנופש הקיצי של קיסרי שושלת צ’ינג. כיום משמש נקודת מפלט לתיירים ומקומיים כאחד, מרעש וההמולה של בייג’ינג. מבקרי הגן מגיעים לנפוש באגם, לשחות…
לקריאה נוספת על ארמון הקיץ – Yi he yuan »

קברי מינג – Ming tombs

אתר קבורה של 13 מתוך 16 קיסרי שושלת מינג, הנמצא כ-50 ק”מ מצפון מערב לבייג’ינג בירת סין, קרוב לעיירה Changping, בעמק פורה לרגלי הר טיאנשו. כיום האתר יחד עם אתרי קבורה נוספים מוכר כאתר מורשת עולמית…
לקריאה נוספת על קברי מינג – Ming tombs »

מגדל הטלוויזיה – China Central Television Tower

המגדל משמש את הטלוויזיה המרכזית של סין-CCTV- ומכאן שמו. מבנה זה הוא מהדוגמאות לבניה החדשה של בייג’ינג המתחדשת ועל הדיון הקיים על האופי האדרכילי של סין. למרות ההשקעה הרבה, המבנה הגרנדיוזי של המגדל…
לקריאה נוספת על מגדל הטלוויזיה – China Central Television Tower »

סן לי טון – Sanlitun

זהו אחד ממוקדי הבילוי וחיי הלילה בבייג’ינג, החביבים ביותר על תיירים. במתחם הלא גדול הזה תוכלו למצוא עשרות פאבים סיניים ומערביים, בתי קפה, מסעדות שונות, חנויות ואפילו שני קניונים בינוניים. לאיזור…
לקריאה נוספת על סן לי טון – Sanlitun »

הכפר האולימפי – Olympic Complex

קומפלקס מבנים שהוקם עבור האולימפידה שנערכה בבייג’ינג בשנת 2008. שתי האטרקציות התיירותיות שבפארק הן בריכת “קוביית-המים” ואיצטדיון “קן הציפור”…
לקריאה נוספת על הכפר האולימפי – Olympic Complex »

ארמון הקיץ בבייג'ינג (צילום מקורי))ארמון הקיץ בבייג’ינג (צילום מקורי




טיפים והמלצות כלליות למבקר בבייג'ינג

  • מומלץ לבקר בשעות החשיכה במרכז “פלייס” ולצפות ב”מסך הטלוויזיה” הגדול בעולם, שעל תקרתו מוקרנים סרטים.
  • מומלץ לשים לב כאשר מסתובבים באתרים המרכזים (כיכר טיאנמן והעיר האסורה בעיקר) ולהיזהר מנוכלים, סוחרי אומנות מפוקפקים וכייסים.
  • מפות באנגלית (מצרך חשוב לעיר) ניתן להשיג בנקודות המידע לתיירים בעיר ובמלנות הגודלים. ישנה אפשרות לקנות מפה פשוטה עם כיתוב באנגלית וסינית מרוכלים ליד תחנות המטרו הגדולות.
  • ישנה בעיה של מוניות פירטיות (שאינן עומדות בכללים של המוניות הרשמיות ומנפחות במחיר) בעיה זו תיהיה בעיקר בשדה התעופה – היזהרו.
  • ההגעה לעיר היא פופלארית ביותר בקיץ – אך יש לשים לב שאז המחירים גבוהים ביותר והעיר עמוסה.
  • המחירים של חלק מהאתרים בעיר משתנים בין עונות השנה – שימו לכך לב.
  • הלינה בעיר מבוקשת בעיקר באזור כיכר טיאנמן. למי שזקוק לחניה של רכב שכור או אוטובוס מומלץ לחפש דווקא בחלקים יותר פריפריאלים, ראה על כך פירוט נרחב יותר תחת מלונות בבייג’ינג.
  • אחת האופציות הפופלאריות היום בעיר בייג’ינג היא נסיעה באופניים – העיר שטוחה ומתאימה לכך – יש צורך כמובן במזג אוויר מתאים ובימים שאין כוננות אדומה של זיהום אוויר חזק בעיר.
  • ההשקעה בבייגי’נג חייבת להיות של לפחות יום וחצי-יומיים מינימום בטיול שלכם. לא תוכלו להקיף את הכל – אך ביומיים אפשר לחוות חלק מהסיפור של העיר הנהדרת הזו.
  • מבחינת מסעדות – בבייג’ינג יש לא מעט וניתן לטעום פה את סוגי הבישול הסיני.

המלצות לקריאה נוספת:

 

[wpgmza id="21" cat="5" marker="3720" zoom="13"]