לוח השנה הסיני ופסטיבלים בסין

לוח השנה הסיני ופסטיבלים בסין

מידע כללי

לוח השנה הסיני אשר ידוע גם בשם לוח השנה הירחי הוא אחת ממערכות לוח השנה העתיקות בעולם ועדיין משמש לפסטיבלים מסורתיים ולמטרות אסטרולוגיות שונות בסין ובמדינות אחרות במזרח אסיה. לוח השנה הסיני משמש בעיקר למטרות דתיות, כמו קביעת מועדים של חגים ושל פסטיבלים (למטרות אזרחיות משתמשים בלוח הנוצרי). הלוח פועל במחזור של 60 שנה כאשר במשך שנתיים רצופות השנה נושאת שם שקשור לאחד מחמשת היסודות: מים, עץ, אש, אדמה, מתכת ולשם של אחת מ-12 חיות: קוף, תרנגול, כלב, חזיר, חולדה, שור, נמר, ארנבת, דרקון, נחש, סוס וכבשה.

מבנה לוח השנה הסיני

חודשים: לוח השנה הסיני מורכב מ-12 או 13 חודשים ירחיים. שנה מעוברת בלוח השנה הסיני כרוכה בתוספת של חודש ירח נוסף.

ימים: בשנה סטנדרטית יש 353, 354 או 355 ימים, בעוד שבשנה מעוברת יש 383, 384 או 385 ימים.

מבקרים בסין עשויים למצוא את לוח השנה הסיני מרתק בשל השילוב העשיר שלו בהיבטים שונים של התרבות, המסורות והפסטיבלים של המדינה. בעמוד זה סקרנו עבורכם כמה מהפסטיבלים הפופולאריים ביותר בסין.




חגים ופסטיבלים בסין

ראש השנה הסינית

מתי? במשך שבועיים, החל מהיום הראשון בחודש הראשון של השנה הירחית (בדר”כ בין סוף ינואר ותחילת פברואר).
איפה? בכל רחבי סין.
ראש השנה הסינית, שנקרא גם חג האביב וחג שנת הירח החדשה, הוא החג החשוב ביותר בסין, שנמשך כשבועיים. את החג עצמו חוגגים מהיום הראשון של החודש הראשון של השנה החדשה ועד ה-15 בו, אז נחגג חג הפנסים.

ראש השנה הסיני בבייג'יןראש השנה הסיני נחגג בבייג’ין

לראש השנה הסינית מנהגים רבים שעיקרם הרחקת המזל הרע והבאת המזל הטוב. בין המנהגים: ניקיון יסודי של הבית, קישוט הבית באלמנטים שמסמלים מזל טוב כמו תפוזים, פרחים, ברכות כתובות על מגילות נייר, וכמובן ששפע קישוטים בצבע אדום עז, הוא צבע המזל. על מנת להרחיק את הרוחות הרעות, תולים על מפתן הדלת סמלים מסורתיים וגם מקימים רעש ומהומה בסיוע חזיזים.

החג, ידוע גם כחג משפחתי, בו בני המשפחה המורחבת מתכנסים לארוחות מסורתיות משותפות וטקסים ביתיים. כמובן שכל מנות הארוחה הן סגולה למזל טוב, עושר, בריאות והצלחה. בזמן החג, מתפנים בני המשפחה לפתוח דף חדש, לאיחוד משפחות וביקור קרובי משפחה וחברים.

במהלך החג, מתקיימות ברחובות סין תהלוכות חגיגיות עם רקדנים שיוצרים ביחד צורות אריה ודרקון המסמלים מזל טוב ומרחיקים בריקודם ובנגינה על מצילתיים וגונג את המזל הרע.

פסטיבל הקרח בחרבין

מתי? בכל שנה, במהלך חודש ינואר.
איפה? העיר חרבין, שבצפון סין.

פסטיבל הקרח שבחרבין, המציין את תחילתו של ראש השנה הסיני, נחגג בעיר הצפונית, בכל חורף כבר 350 שנה. החג הוא חגיגה של קרח ושלג. אגמי העיר הקפואים הופכים למשטחי החלקה על הקרח, ספסלי הרחוב והשערים מקושטים בעיטורי קרח. פסלים מרשימים בכל הגדלים של דמויות מיתולוגיות ואתרים מפורסמים מרחבי העולם, שפוסלו ע”י אמנים מקצועיים, ממלאים את הרחובות והפארקים שבעיר. העיר ופסליה מרשימים ביותר בשעות הערב, אז כל המקום מואר בשלל צבעים, ויש הרגשה של עולם קסום. עוד במסגרת הפסטיבל, פעילויות שלג חווייתיות כמו סקי, מזחלות שלג, אופנעי שלג ועוד.

כן, כל זה קרח! פסטיבל הקרח בחרבין (צילום: <a href=כן, כל זה קרח! פסטיבל הקרח בחרבין (צילום: Steve Langguth) (צילום: Steve Langguth, רישיון)

חג הפנסים Shang Yuan Festival – Lantern Festival

מתי? 15 בחודש הראשון בשנה הירחית (סוף חודש פברואר).
איפה? בכל רחבי סין.

חג הפנסים, שמציין את סיום חגיגות ראש השנה הסיני, הינו אירוע ארוע יפהפה שכולל הדלקת אלפי פנסים המאירים את הרחובות והשדרות בכל רחבי סין.
לפי האגדה, קיסר השמים, כעס מאוד על תושבי אחת העיירות שהרגו את הכבשה האהובה עליו, עד כדי כך שהחליט להעלות את כולה באש. התושבים, בעצת פיה טובה אחת, הדליקו פנסים וכך דימו מראה שמים בוערים. הקיסר, שחשב שמישהו אחר כבר ביצע את גזר דינו (שריפת העיירה) ויתר על ניקמתו וכך ניצלו התושבים.

מאז, מדי שנה ושנה בליל הירח המלא הראשון של השנה, מדליקים הסינים ברוב פאר והדר פנסים ברחובות ובחצרות המקדשים. כיום הפנסים הם בצורות וצבעים שונים ורחובות רבים נסגרים לתנועה בשל מכוניות הנוסעות עם פנסים עליהן. כמובן שבערבים יש זיקוקי דינור.

פסטיבל צ’ינג מינג – יום טיטוא המצבות – Qingming

מתי? היום ה-12 בחודש השלישי בשנה הירחית (לרוב בסביבות 4-5 לאפריל).
איפה? בכל רחבי סין.

פסטיבל צ’ינג מינג, הידוע גם בשם יום טיטוא הקברים או יום המתים, נועד במקורו לחלוק כבוד ולהנציח את המתים. ביום זה, מנקים, מתקנים ומקשטים את קבריהם של הקרובים המתים ומעלים את זכרם. בנוסף, מניחים מנחות של אוכל ומשקה על הקברים, וגם, כסף עם תפילות עליו, ששורפים, על מנת שיגיע ויוכל לעזור למתים לאחר המוות. לא ברור למה, אבל גם בחג זה, הסינים מעיפים עפיפונים.

פסטיבל שוטון (היוגורט) Shotun

מתי? ביום הראשון לחודש השביעי על פי לוח השנה הטיבטי (סוף חודש יוני, במשך שבוע).
איפה? במנזר דרפונג (Drepung ) שבלהסה, טיבט.

מרוץ רכיבה על יאק בפסטיבל שוטון (פסטיבל היוגורט).מרוץ רכיבה על יאק בפסטיבל שוטון (פסטיבל היוגורט).

פסטיבל שוטון ידוע גם בשם פסטיבל היוגורט או משתה היוגורט, נחשב לאחד הפסטיבלים הססגוניים והשמחים בטיבט. הפסטיבל שנחגג במנזר דרפונג (Drepung) שבלהסה, התפתח מן המנהג לתת לנזירים מנחת יוגורט טרם יציאתם לחופשת הקיץ ממנזריהם. מאוחר יותר, צורפו לחגיגות הפסטיבל הופעות אופרה טיבטיות, שחלקן מספרות את סיפורם של הטיבטים. הפסטיבל נפתח עם זריחה, כשהנזירים פורסים ציור אדיר מימדים ובמנזרים נערכות תפילות מיוחדות. במהלך הפסטיבל מתקיים יריד טיבטי עם דוכני מזכרות שונות וגם פיקניקים המוניים בחצר ארמונו של הדלאי לאמה.

פסטיבל סירות הדרקון

מתי? כל שנה ביום החמישי בחודש החמישי לפי השנה הירחית (סוף חודש יוני).
איפה? אגם Yueyang, שבדרום פרובינציית חונאן (בדרום סין, ממזרח למחוז גוויז’ו).

סירות דרקון על המיםסירות דרקון על המים

פסטיבל סירות הדרקון (הידוע גם בשם Double Fifth Festival ) הינו אחד משלושת החגים החשובים בסין. הפסטיבל מוקדש לזכר המשורר הסיני הנערץ צו יואן (Qu Yuan) ששם קץ לחייו בקפיצה לנהר ה-Milo שבפרובינציית חונאן, לאחר שיחסיו החמים עם המלך התקררו והמלך הפסיק להקשיב לעצותיו. תושבי המקום, שהעריכו את המשורר, שטו בסירות דרקון על מנת להפחיד את דגי הנהר, וגם האכילו אותם, על מנת שהאחרונים, לא יאכלו את גופת המשורר.

מדי שנה מגיעים לצפות בפסטיבל כרבע מליון מבקרים, הגודשים את אגם Yueyang, שבדרום פרובינציית חונאן (בדרום סין, ממזרח למחוז גוויז’ו). את האגם גודשות סירות רבות בצורות דרקונים, מעוטרות בעושר רב, בצבעים מיוחדים ועם בדים ססגוניים ואביזרים נוספים. בנוסף, אוכלים את הדזונגדזי – כופתאות אורז, במילוי מלוח או מתוק, העטופות בעלי במבוק ושבמקור ניתנו לדגים.

חג השבע הכפול QiXi

מתי? ביום השביעי בחודש השביעי בשנה הירחית (בכל שנה, בסוף חודש אוגוסט).
איפה? בכל רחבי סין.

צל של בובות סיניות מהמיתולוגיה ופנסים סיניים בחגיגות פסטיבל צ'יקסי (חג השבע הכפול QiXi)צל של בובות סיניות מהמיתולוגיה ופנסים סיניים בחגיגות פסטיבל צ’יקסי (חג השבע הכפול QiXi)

חג האהבה הסיני המסורתי, אשר היום הולך ונשכח לטובת הvalentine’s day. מקור החג, שכל סיני מכיר הוא סיפור התאהבותם הסודי של בחור פשוט בשם ניו לאנג והפייה דז’ה נו. מלכת השמיים, אשר לא היתה מרוצה מרומן זה, החזירה את הפייה לשמיים והפרידה ביניהם ע”י נהר גדול. שני הצעירים, התעצבו ולא הפסיקו לבכות, עד שלב מלכת השמיים נכמר עליהם והיא הסכימה לאשר להם להיפגש פעם אחת בשנה ביום השביעי של החודש השביעי.

פסטיבל הענבים של טורפן

מתי? בכל שנה, בסוף חודש אוגוסט.
איפה? בעיר טורפאן, על דרך המשי הקדומה, במערב סין.

חגיגה ססגונית וגדולה, הבאה להלל את ענבי טורפאן – התוצר החקלאי המפורסם והמשובח ביותר של העיר העתיקה על דרך המשי. במהלך הפסטיבל מתקיימות הופעות, תחרויות לאכילת ענבים, מסיבות וגם סיורי גמלים לאורך נקודות ציון על דרך המשי.

יום העצמאות של סין

מתי? ראשון באוקטובר בכל שנה.
איפה? בכל רחבי סין, ובמיוחד, בעיר בייג’ינג.

יום העצמאות של סין, החל ב-1 באוקטובר, בא לציין את היום בו הכריז מאו טסה טונג על הקמת הרפובליקה העממית הסינית בשנת 1949. החגיגות המרכזיות מתקיימות בכיכר טיינאנמן שבעיר בייג’ין וכוללות מצעדים צבאיים, מסיבות וכמובן מופעי זיקוקי דינור. יש לקחת בחשבון כי ביום זה מרבית המקומות הציבוריים, כמו גם התחבורה הציבורית אינם פועלים.

פסטיבל אמצע הסתיו – פסטיבל הירח

מתי? מדי שנה, ביום ה-15 בחודש השמיני על פי הלוח הירחי (תחילת חודש אוקטובר).
איפה? בכל רחבי סין.

רקע חגיגת פסטיבל אמצע הסתיו הסיני. עוגות ירח צבעוניות מסורתיות ותה ירוק. מבט מלמעלהרקע חגיגת פסטיבל אמצע הסתיו הסיני. עוגות ירח צבעוניות מסורתיות ותה ירוק. מבט מלמעלה

פסטיבל אמצע הסתיו, או בשמו הנוסף – פסטיבל הירח, כשם כינויו כן הוא, פסטיבל המוקדש לכבוד הירח. מדובר בחג בעל מקורות עתיקים, השני בחשיבותו בלוח השנה הסיני. הירח העגול מסמל אחדות ושלמות, בין היתר את שלמות המשפחות שמתאחדות בחג זה, לאכול תחת כיפת השמיים ואור הירח. מנהג נוסף וסמלו המרכזי של החג הוא אכילת עוגות בצורת ירח, מאפים במילוי אגוזים, פירות יבשים, פרחים משומרים, שומשום לעיתים גם בשרים במרינדה.




מפה

[wpgmza id=”21″ cat=”5,4″ marker=”3425″ zoom=”4″]